• Theo runt per 1 oktober al acht jaar zijn eigen onderneming: Schoenmakerij Theo.

    Aafje van IJzendoorn

De kracht van Schoenmakerij Theo

Advertorial

TIEL Theo runt op 1 oktober al acht jaar zijn eigen onderneming: Schoenmakerij Theo in de Waterstraat in Tiel. Hij voorziet de stad van nieuwe zolen en sleutels en is de enige in Tiel die officieel Van Bommel en Van Lier schoenen mag repareren.

door Aafje van IJzendoorn

Theo (35) treffen we in zijn eigen schoenmakerij. De zaken gaan goed. Hij heeft het druk. De een na de andere klant komt binnenlopen. Voor een nieuwe huissleutel, een nieuwe hak onder laarsjes of een reparatie aan een leren tas. ,,Ik vind het nog steeds hartstikke leuk om te doen", zegt Theo. ,,Vanaf mijn 17de ben ik er ingerold en heb ik eerst tien jaar voor een baas gewerkt in Geldermalsen. Toch wilde ik zelf graag ondernemen. De zaak hier is 25 vierkante meter. Meer heb ik niet nodig."

Nog steeds runt hij de zaak samen met zijn vrouw Rianne, die de drijvende kracht achter de schermen is. Zij zorgt onder andere voor de boekhouding en de presentatie van de winkel. Inmiddels heeft het stel twee kinderen, waarvan de jongste een half jaar oud is. Zelf staat Theo iedere dag van 09.00 uur tot 17.30 uur op de werkvloer, met uitzondering van de zon- en de maandagen. ,,Het is goed te doen hoor. Soms begin ik wat eerder, soms werk ik wat langer door. Soms zou ik graag wat meer tijd thuis willen doorbrengen, maar dat is het eigen ondernemen hè", lacht hij.

Theo maakt de 'betere schoenen'. Zo is hij in Tiel de enige die officieel Van Bommel en Van Lier schoenen mag repareren. Hij houdt graag zijn vak bij. ,,Ik lees me veel in en volg regelmatig trainingen. Deze zorgen ervoor dat ik de puntjes op de i kan blijven zetten. Dat is precies hetzelfde als het bezitten van een rijbewijs, maar blijven rijden om je rijkwaliteit onder controle te houden. Bij mij ben je gegarandeerd van kwaliteit."

Het bedrijf blijft gericht op onderhoud en reparatie, maar naast deze service verkoopt Theo ook sleutels. Deze worden in de meeste gevallen vrijwel direct klaargemaakt. Hij heeft het breedste assortiment van Tiel. ,,Ik probeer up to date te blijven op het gebied van de nieuwste sloten. Op ieder slot past wel een sleutel en je moet proberen daar geen 'nee' in te verkopen. Dat is de kunst."

HET NAJAAR Nu het najaar voor de deur staat, is het drukker in de zaak dan normaal. ,,De winterschoenen en –laarsjes worden uit de kast gehaald. Zeker bij kwaliteitsschoenen is goed onderhoud van belang. Dit is het dan ook waard." Ondanks de drukte blijft hij secuur werken en zorgt hij ervoor dat klanten hun schoenen vrijwel direct weer op kunnen halen. ,,Grote reparaties kunnen wat langer duren, maar ik streef ernaar dat klanten ze zo snel mogelijk weer op kunnen halen. In de tijd waarin we leven willen mensen niet meer te lang wachten. Je probeert het netjes te repareren en ervoor te zorgen dat de klanten weer bij je terugkeren voor een volgende paar schoenen. Dat is mijn kracht."

a[ Schoenmakerij Theo, Waterstraat 21, 0344-621638, www.schoenmakerij-tiel.nl