• Edwin de Heus (links) en Jeroen van Blitterswijk (rechts) zijn de eigenaren van restaurant Plein 51

    Aafje van IJzendoorn

Nieuw restaurant: Plein 51

TIEL Op 18 februari opende horecaonderneming Plein 51 haar deuren. Bij de eigenaren Edwin de Heus en Jeroen van Blitterswijk staat gastvrijheid voorop. ,,Als je bij ons komt eten moet je gelijk het gevoel hebben dat je gastvrij ontvangen wordt en dat het eten goed is."

door Aafje van IJzendoorn

,,Ik was tien toen ik in een cafetaria bij ons in het dorp werkte", vertelt Jeroen van Blitterswijk (43). ,,Edwin werkte destijds tegenover. We raakten aan de praat en gingen samen mountainbiken. Goede vrienden, dat werden we." Bij alle gerenommeerde bedrijven in de regio hebben zowel De Heus als Van Blitterswijk als leerling, zelfstandig werkende of chef-kok ervaring opgedaan. Samen inmiddels al bijna vijftig jaar.

,,We hadden altijd de droom om in de horeca zelf iets te beginnen", zegt Edwin de Heus (47). ,,Toen ik dit pand tegenkwam, zocht ik direct Jeroen op. Diezelfde avond gingen we samen wat drinken. Binnen drie dagen was alles geregeld." In januari werd er getekend, daarna is er zes weken verbouwd en op 18 februari was de officiële opening voor vrienden en familie.

GASTVRIJHEID ,,Ondanks dat de prijzen leuk zijn, is het niet de bedoeling om drie keer vol te zitten op een avond", zegt De Heus. ,,Mensen moeten een avondje uit zijn." ,,Als je bij ons komt eten moet je gelijk het gevoel hebben dat je gastvrij ontvangen wordt en dat het eten goed is", vult Van Blitterswijk aan. ,,Wanneer je geen idee hebt van wat er om je heen gebeurt, dan merk je dat in de gerechten. Daarom hebben wij rustig opgebouwd. Van ons hoeft het niet het hele weekend stampvol te zitten. We willen de tijd nemen voor de gasten die we ontvangen en de gerechten die we maken."

GOEDE PRODUCTEN Bij Plein 51 kan je voor zowel lunch als diner terecht. Een sandwich of uitsmijter voor de lunch en biefstukpuntjes of sliptongetjes voor het diner. Ongeveer iedere drie maanden wisselt de kaart. Het duo vindt goede producten belangrijk en doet daarom zelf boodschappen bij de groothandel. ,,Je kunt het ook laten bezorgen, maar dan haal je minder mooie sla eruit en baal je. Op onze manier kun je je eigen verse producten aanwijzen", zegt Van Blitterswijk.

Naast a la carte is er voor 25,50 euro de keuze uit een drie gangen menu, bestaande uit een voor-, hoofd- en nagerecht waarbij keuze is uit de gehele kaart. ,,We zijn allebei voor duidelijkheid en vastigheid. Daarom geldt dit bij ons elke dag en altijd."

SPECIALITEIT ,,Uiteindelijk moet de gast bepalen wat onze specialiteit is", zegt De Heus. ,,We hebben bijvoorbeeld de sliptongetjes van Ome Jan, bereid met speciaal ontwikkeld "zout" en Tante Nellie's kipsaté. Zo proberen we geheime familierecepten in onze eigen recepten terug te brengen. Als ik straks een paar honderd kilo kipsaté in de maand verkoop, dan is dat onze specialiteit. Maar dit kan net zo goed mijn uiensoep zijn."

,,Tijdens de Paasdagen verloten we iets leuks onder iedereen die vóór Pasen reserveert. We hopen dat iedereen lekker aanschuift. Reserveren is gewenst. Dit kan via de website www.plein51tiel.nl of op het telefoonnummer 0344 608745."

Plein 51 is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 21.30 uur. Op zondag van 12.00 tot 21.30 uur.