• dolf van dulmen

Smakelijke afsluiting Gemaakt in Gelderland in Tiel

TIEL Het erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland wordt op 19 en 20 september in stijl afgesloten tijdens het 55e Fruitcorso in Tiel. De Betuwe staat van oudsher al bekend om haar omvangrijk groente- en fruitteelt. In het slotweekend draait alles om eten. Het centrum van Tiel is één groot feest voor de zintuigen. Een publiekstrekker is natuurlijk het Fruitcorso dat door het historische centrum van Tiel trekt. Tijdens het Foodtruckfestival Pruuf't kunnen bezoekers genieten van specialiteiten die in ludieke foodtrucks worden gepresenteerd. Een extra leuk aspect is dat Flipje dit weekend zijn tachtigste verjaardag viert met verschillende activiteiten zoals een wervelende live kookshow met kinderen door Pierre Wind en de tentoonstelling Flipje's Vergeten Verhaal in het Flipje en Streekmuseum met onder andere het allerlaatste Flipje-boekje.

Op zaterdag 19 september zijn er in Tiel drie voorstellingen van de Gemaakt in Gelderland Roadshow 'Hoe Maakt u het?'. Dit is een interactieve spelshow die samen met het publiek wordt gespeeld. Door slimme vragen te stellen, kunnen bezoekers raden wie de echte ambachtsman of -vrouw is.

Op zondag 20 september is er om 12.00 uur een live kookshow voor kinderen met topkok Pierre Wind. Omdat Flipje dit jaar tachtig wordt, konden kinderen van 8 tot 18 jaar meedoen aan een jamwedstrijd. De winnende recepten worden ter plekke klaargemaakt door de beroemde chef.

Tot en met maandag 21 september zijn de praalwagens van het Fruitcorso en het Kindercorso nog te bewonderen tijdens de tentoonstelling in het Kalverbos. Op dit terrein wordt ook op zondag de Fruitcorsofair gehouden. Dit is een sfeervolle- en ambachtelijke markt door ondernemers met passie voor fruit.

Het Fruitcorso is een passende afsluiting van een zeer geslaagd rondje Gelderse maakindustrie. Gemaakt in Gelderland is het vierde erfgoedfestival met ruim 250 deelnemende organisaties en 350 activiteiten waarin het heden, verleden en de toekomst van de Gelderse maakindustrie in de schijnwerpers is gezet.

De activiteiten spelen zich rondom het centrum van Tiel plaats en de meeste activiteiten zijn gratis.

Foto's: 1. Het Fruitcorso in Tiel is een passende locatie voor een Smakelijke Afsluiting van het erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland.

2. Van oudsher staat de Betuwe bekend als dé fruitregio van Nederland.