• Delicatessenzaak De Gastronaut verkoopt ruim 68 verschillende soorten kazen

    Aafje van IJzendoorn

Speciaalzaak De Gastronaut

TIEL Op donderdag 12 april opende speciaalzaak De Gastronaut in Tiel haar deuren. Inmiddels zijn ze een maand open. De Gastronaut is de speciaalzaak voor kaas, noten, wijn, delicatessen, geschenken en culinaire artikelen. ,,Het is altijd een droom geweest een eigen delicatessenzaak te hebben", zegt eigenaar Karin van Hoeven.

door Aafje van IJzendoorn

,,Een gastronaut is iemand die een passie heeft voor eten en drinken en dit graag met anderen deelt. Een levensgenieter, een Bourgondiër die op culinaire reis door de wereld van eten en drinken gaat. Vandaar de naamkeuze voor deze delicatessezaak", vertelt Karin van Hoeven.

DE GASTRONAUT Al vijfentwintig jaar zit Van Hoeven in de horeca. Als eigenaar van diverse restaurants en een delicatessenshop heeft ze altijd veel kerstpakketten verkocht. Onverwachts gooide ze het roer om, waarna ze een jaar een sabbatical nam. In januari was het plan voor De Gastronaut rond. Het pand naast slager Pitlo was dé geschikte plaats voor haar winkel. Lange tijd zat hier een kaaswinkel.

,,Het idee is ontstaan omdat ik uit het vak kom. Ik heb de Hotelschool gedaan, vijfentwintig jaar eigen zaken gehad en ik word ook wat ouder, waardoor ik 's avonds minder wilde werken", vertelt ze. ,,Het is altijd een droom geweest een eigen delicatessenzaak te hebben, maar dan wel anders dan de standaard kaaswinkel. Het mag wel een beetje een restaurantsfeer hebben en er warm uitzien. Om deze reden hebben wij kroonluchters opgehangen en wijnkasten laten maken die authentiek zijn."

Kwaliteit en aandacht voor details staat bij De Gastronaut voorop. ,,Hiermee willen we ons onderscheiden. We verkopen eersteklas producten tegen een eerlijke prijs."

De delicatessewinkel verkoopt ruim tachtig soorten wijn. ,,Mooie betaalbare wijnen uit de oude en nieuwe wereld", zegt Van Hoeven. ,,Rode, witte, rosé, port, cava en champagne. Maar we hebben ook vruchtensappen en alcoholvrije bubbels voor de mensen die geen alcohol drinken. Daarnaast verkopen we bier uit Bordeaux."

KAZEN Naast verschillende soorten wijnen, verkoopt De Gastronaut kazen. ,,Wij verkopen ongeveer 68 verschillende soorten kazen", vertelt Van Hoeven. ,,Een groot assortiment. Zo hebben we Noord-Hollandse kazen, boeren kazen en boerderij kazen. Daarnaast verkopen we ook geitenkazen, kruidenkazen, schapenkazen en buitenlandse kazen waaronder half harde, gewassen rode korst, blauwader, witte korst, verse en smeerbare kaas."

Van Hoeven vindt het belangrijk dat ook de niet-kaasliefhebbers hier hun cadeau kunnen vinden. ,,We verkopen handgemaakte bonbons uit België. Jams, patés en noten waaronder onder andere macadamia's, pinda's, cashewnoten en amandelen. Alle noten worden in de winkel vers gebrand. Ook hebben we olijfolies, truffels, dips en snacks. En de leuke Italiaanse pakketten waarmee je zelf pasta en pizza kunt maken niet te vergeten natuurlijk."

De Gastronaut, Hoogeindsestraat 8, Tiel, www.degastronaut.nl