• Initiatiefnemers De Uitvaartvrouwen

    Yardena Golverdingen

Theater 'Kom uit de kist…?!'

Uitvaartvrouwen maken uitvaartwensen bespreekbaar

TIEL Zes 'Uitvaartvrouwen' uit Deil, Asperen, Leerdam, Asch, Beesd en Culemborg zijn een WAT-relatie aangegaan. Working Apart Together. Ze zijn allen als solist werkzaam als uitvaartbegeleider, maar kiezen voor elkaar als samenwerking nodig is. En die samenwerking resulteert ook in het theaterstuk ,,Kom uit de kist…?!''.

Uitvaartondernemers Anita Bos uit Asperen, Anja van Heeswijk uit Leerdam, Antonette van Druten uit Asch en Thea Douma-Post uit Beesd hebben Jeanine Tucker uit Deil en Jeannelies Lof uit Culemborg aangewezen om te vertellen over dit opmerkelijke initiatief.

Jeanine: ,,We komen iedere maand samen. We wisselen ideeën uit en bespreken praktische samenwerking. Toen een van ons opperde om de bewustwording rondom een uitvaart in een theaterstuk bespreekbaar te maken, deden we er wat lacherig over. We gingen er wel op door en ontdekten dat het een mooie manier is om alle taboes rondom een uitvaart te benoemen.''

VOORPROEFJES Theaterschrijver Mirjam Gosselink werd gevraagd om met het thema aan de slag te gaan en toen de Uitvaartvrouwen een voorproefje te zien kregen, waren ze helemaal om.

Jeannelies: ,,Mirjam is iemand die haar vak verstaat, ze heeft zich gedegen voorbereid. Het stuk is hier en daar luchtig, soms zelfs een beetje hilarisch. Maar ook wel serieus en zeker herkenbaar. Wat ons trof is het weergeven van de rollercoaster tussen overlijden en uitvaart waarin nabestaanden belanden. De vele vragen die langskomen en beslissingen die genomen moeten worden. Dit doet wat met de nabestaanden. De regels van vroeger zijn niet meer, het ligt allemaal niet zo vast.''

Mirjam heeft ook de regie op zich genomen en spelers gezocht die putten uit eigen ervaring. De rol en de houding van de spelers is zeer divers, praktische zaken als het maken van de tekst op de rouwkaart tot het uitzoeken van de muziek worden afgewisseld met emoties en het uitlichten van familiebanden.

Zelfs de zaal wordt hier en daar interactief bij het theaterstuk betrokken.

Jeanine: ,,Het regelen van een uitvaart is een proces dat de onderlinge dynamiek in een familie blootlegt. Mirjam heeft dat goed begrepen en er een fraai stuk van gemaakt.''

VOORSTELLING Volgens de Uitvaartvrouwen is het een voorstelling over verlangens, samen delen, gehoord willen worden, verdriet en (glim)lachen. Maar ook over afscheid nemen en praktische informatie over een uitvaart speels voor het voetlicht brengen.

Mirjam Gosselink is in 1990 afgestudeerd aan de toneelacademie in Maastricht als docent drama / regisseur. Haar theaterteksten ontstaan op de speelvloer en worden daarna verder uitgewerkt en geboren achter de schrijftafel.

De volgende voorstelling vindt plaats op donderdag 28 maart in De Pluk in Geldermalsen. Verder wordt gespeeld op dinsdag 2 april in het Dorpshuis Asperen, dinsdag 9 april in crematorium 'De Linge' in Tiel en maandag 15 april in de Gelderlandfabriek in Culemborg. Alle voorstellingen starten om 20.00 uur. Entree 5 euro, in de Gelderlandfabriek 7,50 euro.

Reserveren kan via www.de-uitvaartvrouwen.nl.