• ,,Vooral bij veelvuldig gebruik van tablet of mobiel biedt Shiatsutherapie verlichting.''

    Neeltje van Triest

Vijf jaar Shiatsutherapie in Asch

Advertorial

ASCH Shiatsupraktijk Equilibrium van Anneke Takke is vijf jaar geleden van start gegaan aan de rand van het dorp. Toen was het nog een relatief onbekende therapie, heden ten dage heeft Anneke menig inwoner van Asch en ver daarbuiten weer goed op weg geholpen.

Anneke zit op de praatstoel. Ze vertelt dat ze de laatste tijd bijvoorbeeld meer vastzittende schouder- en nekspieren behandeld. Vaak ontstaat dat bij intensief gebruik van tablet of telefoon. Anneke: ,,Shiatsu is een drukpunttherapie, noem het maar fysio op de Oosterse manier. Regelmatig komen hier cliënten binnen die ook bij een reguliere fysiotherapeut lopen. Dat gaat goed samen.''

DRUKPUNTMASSAGES Shiatsutherapie werkt met drukpuntmassages en is gebaseerd op de principes van acupunctuur. Door de meridianen/energiebanen en energiepunten te masseren, wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam aangesproken en ontstane blokkades opgelost.

Daarnaast zorgt Shiatsu voor een diepe ontspanning, waardoor het lichaam automatisch beter in balans komt. Bij chronische ziekten is het een beproeft middel om de weerstand te verhogen. Maar ook mensen met bijvoorbeeld rug en maagklachten, hoofdpijn of andere problemen hebben zeer regelmatig baat bij deze therapie.

Anneke vertelt dat ze aangesloten is bij de beroepsvereniging en overkoepelende organisatie van Shiatsu therapeuten. Hiervoor moet ze aan de strenge eisen voldoen, zich regelmatig laten bijscholen en zorgen dat de praktijk up to date blijft. Cliënten met een aanvullende zorgverzekering krijgen de behandeling vergoed.

SEIZOENSINVLOEDEN Ze lacht en vertelt dat haar werk regelmatig beïnvloed wordt door seizoensinvloeden. Nu zijn het COPD en hooikoortspatiënten die veel baat hebben bij haar behandelmethode. Als iemand goede resultaten boekt, praat zich dat vanzelf verder. Naast de reguliere behandeling gebruikt ze ter verlichting ook sporttape. Dit was een aanvullende opleiding waar ze veel van heeft opgestoken.

Anneke: ,,Ik merk dat menigeen gebaat is met een aantal snelle behandelingen achter elkaar. Daarna blijven de meesten preventief langskomen. Bij een eerste bezoek begin ik altijd met een intakegesprek. Wat eten mensen, waar hebben ze last van en wat hebben ze voor gewoontes. Daarna geef ik een algemene massage. De tweede keer wordt wel de volledige tijd aan de massage besteed. Maar regelmatig hebben mensen al baat na de eerste massage. Na drie behandelingen bespreken we de vooruitgang en kijken we of het nog nodig is om door te gaan. Ik hou niemand aan het lijntje.''

Inmiddels komt een mevrouw binnen die vier jaar geleden met meerdere klachten binnenstapte. In het begin kwam ze elke week langs voor een behandeling. Nu, vier jaar verder is dat eenmaal in de zes weken. Vervolgens kan ze er daarna weer volop tegenaan. Shiatsu hoort er voor haar helemaal bij.

a[ Shiatsu-therapie Equilibrium, Culemborgseweg 26, 4115 RM Asch. Telefoon 06-24577299 of www.shiatsubetuwe.nl.